VI GIVER SMILET VIDERE

Slidte tænder

Slidte tænder

Slidte tænder

VI ANBEFALER BIDFUNKTIONSUNDERSØGELSE

Slid- og bidproblemer kan skyldes flere faktorer

Årsagen til slid- og bidproblemer kan skyldes flere faktorer og der kan derfor være behov for en kombineret behandlingsplan. Slid og overbelastning af tænder og kæbeled kan give risiko for komplikationer som slidgigt i kæben, tab af tænder på sigt og nødvendighed af større tandbehandlinger. Symptomer kan være hovedpine og muskelspændinger.

Symptomer

HVILKE SYMPTOMER SKAL MAN VÆRE OPMÆRKSOM PÅ?

Bidfunktionen betegner funktionerne, som kæbeled, tænder og tyggemusklerne varetager ved tygning, synkning og tale. Hvis man oplever:

  • Hovedpine
  • Kraftigt slid af tænderne
  • Isninger i tænderne
  • Spændinger i musklerne i hoved eller halsen
  • Problemer med at tygge eller åbne munden
  • Ansigtssmerter

Kan det skyldes problemer fra dine tænder eller kæbeled.
Symptomer som hovedpine og muskelspændinger kan være drænene i hverdagen. Hertil kan slid og overbelastning af tænder og kæbeled give risiko for komplikationer som slidgigt i kæben og større tandbehandlinger eller tab af tænder på sigt. Hos Centertandlægerne har vi derfor fokus på at informere dig om eventuelle risici og hvilke tiltag der kan gøres for at bevare dine naturlige tænder hele livet.

Hvilken behandlingsmuligheder der kan bruges til at afhjælpe netop dit problem findes ud fra en bidfunktionsundersøgelse. Ved denne type undersøgelse vil tandlægen lave en grundig gennemgang af tandstillingen, tyggefunktionen, kæbeled og tyggemuskler for at finde ud af hvor problemet opstår og herefter stille en diagnose. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en klinisk undersøgelse og kan suppleres med en 3D scanning, hvis der vurderes behov for dette.

HVILKEN BEHANDLING KAN LØSE PROBLEMET?

Behandling

Behandlingen, der løser problemet, er individuel og afhængig af årsagen.

Bidskinne:
Aflastning af biddet med en bidskinne kan være nødvendig hvis du har en parafunktion (ubevidst handling). En parafunktion kan være at skære/presse tænde, hvor muskler overbelastes og tænderne nedslides. Hvis der er tvivl om man fortsat slider tænderne, kan tandlægen lave en 3D scanning og herudfra observere sliddet ved at lave en monitorering af biddet. På den måde kan man se præcis hvor meget der slides i løbet af 6-12 måneder. En monitorering bruges oftest for at vurdere om der fortsat er aktivitet af sliddet, hvis der ikke opleves symptomer.

Tandretning:
Ved en traumatisk okklusion passer tænderne ikke optimalt sammen i biddet og man vil derfor overbelaste nogle tænder mere end andre, hvilket kan give gener og nedslide dele af tandsættet. Ved sådanne tilfælde kan det være en mulighed at ændre på tandstilling. Tandretning tilbydes hos Centertandlægerne som Invisalign behandling, hvor tænderne rettes med gennemsigtige skinner.

Bidhævning:
Nedslidte tænder kan komme ved tandskæren eller ved syrepåvirkning. Hvis tænderne er slidt igennem emaljen, kan de være meget sensitive, udsatte for sygdom og går lettere i stykker. Man kan her dække tænderne med plast eller kroner for at genvinde styrke i tanden og opnå optimal tygge funktion. Samtidig vil man genvinde tandens højde, så biddet og smilet bliver optimalt igen.

Årsagen til slid og bidproblemer kan skyldes flere faktorer og der kan derfor være behov for en kombineret behandlingsplan. Din tandlæge vil ud fra bidfunktionsundersøgelsen gennemgå dine risici, muligheder, økonomi og ønsker for den rette behandling til dig.

Send os en besked