VI GIVER SMILET VIDERE

Parodontitis

Parodontitis

Parodontitis

PARODONTITIS KAN FOREBYGGES

Op imod 40 procent af voksne danskere har parodontitis

Parodontitis er nu den korrekte betegnelse for tandsygdommen, vi tidligere kaldte for parodontose. Parodontitis, også kaldt de løse tænders sygdom, er en folkesygdom. Op imod 40 procent af voksne danskere har parodontitis, og efter 40-års alderen er sygdommen den hyppigste årsag til tandtab.

Parodontitis er en inflammation i den kæbeknogle, som tænderne sidder fast i. Ved betændelse i tandkødet over længere tid, vil tandkødslommerne langs tandens rod udvide sig, så der kan sætte sig tandsten og bakterier langs tandroden. Bakterierne nedbryder fibrene omkring tænder og den knogle i kæben, som tænderne sidder fast i.

Symptomer ved parodontitis

DET ER IKKE SIKKERT MAN MÆRKER SYMPTOMER

Det er ikke sikkert man mærker symptomer ved parodontitis. Måske bløder det når du børster tænder eller du oplever dårlig ånde eller smag i munden. Men mange har slet ingen symptomer. Hvis man ryger bløder det oftest ikke, fordi blodkarrene i tandkødet trækker sig sammen og svækker tilførslen af blod. Forskning har vist, at der ved ubehandlet parodontitis strømmer bakterier fra tandkødslommerne ud i blodbanen til andre dele af kroppen. Det kan påvirke den generelle sundhed og være medspiller til sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, diabetes, leddegigt og Alzheimers.

BEHANDLING AF PARODONTITIS?

Parodontitis kan behandles i den forstand, at den kan stoppes. Den tabte knogle kommer ikke igen og man vil fremadrettet have det knogleniveau på tænderne, som er tilbage. Det er derfor vigtigt at få diagnosticeret og behandlet parodontitis så hurtigt som muligt.

Når parodontitis diagnosticeres laves der en større registrering af tandkødslommerne og der tages røntgenbilleder for at se knogleniveauet omkring tænderne. På den måde kan man kortlægge udbredelsen, graden af sygdommen og stille prognoser for tænderne.

Behandlingen består i at fjerne tandsten, betændelsesvæv og bakterier, som nedbryder knoglevævet omkring tanden. Dette gøres ved en dybdegående tandrensning af de fordybede tandkødslommer. Efter behandlingen vil din behandler instruere dig i, hvordan du holder dine tænder bedst rene. Dette er vigtigt da vævet omkring tænderne heler bedst op når bakterierne i mundhulen forstyrres jævnligt.

For at stoppe parodontitis kræver det oftest flere behandlinger i et interval din behandler vil vurdere. Hvor længe behandlingsforløbet strækker sig over, kommer an på graden af sygdommen, samarbejdet og hjemmetandplejen. Opfølges behandlingen ikke indenfor en periode, vil sygdommen tage fat igen og fortsætte med at nedbryde knoglen. Det er derfor vigtigt at få færdigbehandlet sygdommen. Når sygdommen er slået ned, vil man fortsat være disponeret for parodontitis og det er derfor vigtigt at holde øje med om sygdommen kommer igen og holde en meget pæn mundhygiejne for at forebygge ny sygdomsaktivitet.

DET HELT RIGTIGE SMIL

Parodontitis ved implantater

Skruen på et implantat sidder ligesom tandroden i kæbeknoglen og kan derfor også blive angrebet af bakterier i den omkringliggende kæbeknogle. Ved implantater betegnes sygdommen som peri-implantitis. Behandlingen af peri-implantitis er den samme som ved parodontitis, men kan være mere vanskelig, fordi det er skruens gevind, der skal renses og det samler hurtigt bakterier efterfølgende. Ved peri-implantitis henvises der oftere til kirurgisk behandling grundet kompleksiteten.

DET HELT RIGTIGE SMIL

Parodontitis ved implantater

Skruen på et implantat sidder ligesom tandroden i kæbeknoglen og kan derfor også blive angrebet af bakterier i den omkringliggende kæbeknogle. Ved implantater betegnes sygdommen som peri-implantitis. Behandlingen af peri-implantitis er den samme som ved parodontitis, men kan være mere vanskelig, fordi det er skruens gevind, der skal renses og det samler hurtigt bakterier efterfølgende. Ved peri-implantitis henvises der oftere til kirurgisk behandling grundet kompleksiteten.

HØJESTE KVALITET I BEHANDLINGEN

Udvikling af parodontitis

  • Alder
    Forekomsten og graden af parodontitis stiger med alderen.
  • Rygning
    Rygning nedsætter helingen og øger risikoen for parodontitis samt forringer behandlingsresultaterne.
  • Diabetes
    Der ses ofte sammenhængen mellem parodontitis og diabetes. Diabetikere rammes oftere af alvorlig parodontitis da forsvaret overfor betændelsen er svækket. Hertil skal det fremhæves at ureguleret diabetes er en større risikofaktor end velreguleret.
  • Mundtørhed
    Nogle medikamenter kan give symptomer som eks. mundtørhed. Når der ikke er et normalt spytflow i munden vil bakteriebelægninger nemmere opstå.
  • Nedsat immunforsvar ved sygdom og stress
    Et svækket immunforsvar har en dårligere modstandskraft overfor bakterier. Det kan have betydning for udviklingen af parodontitis og kroppen evne til at forsvare sig imod sygdommen.
  • Uhensigtsmæssige eller defekte fyldninger
    Hvis der ses dybe fyldninger tæt på knoglen, fyldningskanter eller defekter i fyldninger kan det være plakretinerende, hvilket betyder, at bakterierne i højere grad vil samles her. Dermed bliver det svære at renholde og behandle tanden. Der kan derfor være behov for at lave en fyldning om eller tilslibe den for at opnå en bedre hjemmetandpleje og et bedre resultat ved parodontitis behandling.
  • Tandstilling
    En uhensigtsmæssig tandstilling kan gøre det vanskeligt at opretholde en god mundhygiejne. Her kræver det derfor ekstra omhu ved hjemmetandplejen.

CENTERTANDLÆGERNE ANBEFALER

Forebyggelse af parodontitis

Et rent tandsæt er nøglen til behandling og forebyggelse af parodontitis. Det er derfor vigtigt at få renset tandsten væk jævnligt for at have glatte tandoverflade, som kan renholdes grundigt med hjemmetandplejen hver dag. Formålet er, at man ved mekanisk fjernelse af bakterier behandler eller forebygger betændelsen i tandkødet, som er årsagen til parodontitis.

For en god mundhygiejne anbefales det at:

  • Børste tænderne 2 gange dagligt.
  • Rengøre dagligt mellem tænderne med en mellemrumsbørste.
  • Overholde dine regelmæssige eftersyn.

Hos Centertandlægerne er vi specialister i at vejlede dig om de korrekte remedier til netop dit tandsæt, så du kan udføre din hjemmetandpleje på nemmeste og bedste vis.

Send os en besked